Więc sprawdzam za pomocą często polecanego https://d3ward.github.io/toolz/adblock, aby przetestować blokadę reklam Windscribe. Wchodzi na poziomie około 70% przy nowo zainstalowanej przeglądarce, więc to 100% testowania blokady Windscribe. Niektóre dozwolone linki to Google Analytics lub inne podejrzane trackery, które nie są blokowane. Dodałem je do własnej niestandardowej listy blokowania ROBERT i nadal nie są blokowane. Wpisuję wszystkie wymienione trackery i domeny reklamowe i nadal nie są blokowane. Więc albo zmiana własnej listy blokowania ROBERT nic nie daje, albo strona jest zepsuta albo brakuje mi czegoś innego. Ponieważ Windscribe nie ujawnia swoich list blokowania, muszę korzystać z testów zewnętrznych, które pokazują, że Windscribe nie blokuje tego, co powinno.
*Potencjalnie rozwiązane. Różne przeglądarki dawały różne wyniki z jakiegoś powodu. Również Opera Mini zupełnie ominęła VPN bez wyraźnego powodu, którego nie mogłem znaleźć.
** Znowu edycja. Różne przeglądarki dają różne wyniki, od 43% do 97%. To frustrujące i irytujące próbować ustalić, który wynik jest dokładny. Nie mam pojęcia, co jest naprawdę blokowane, a co nie. Brak przejrzystości w zakresie ad/tracker blockerów prawdopodobnie powstrzyma mnie od odnowienia subskrypcji. Wolałbym mieć nieidealną listę, którą mogę zweryfikować, niż rzekomo ogromną listę, o której muszę wierzyć na słowo.