Używanie T-mobile w Chinach

Moja żona spędzi kilka miesięcy w Chinach. Jak dobrze będzie działał jej telefon i czy będzie mogła korzystać z facetime do kontaktu z nami w Stanach?

Stary, teraz jestem w Chinach z Magentą. Internet jest tak wolny :frowning: Rozważ zakup międzynarodowego planu lub eSIM od Airalo.

Obecnie w Chinach z T-Mobile. Zdecydowanie polecam zakup eSIM przez appkę taką jak Mobi-matter lub Nomad, albo kup lokalną kartę SIM, jeśli potrzebuje numeru. Zalecam też korzystanie z VPN przez cały czas i wyłączanie danych komórkowych na jej telefonie dla numeru T-Mobile.

Skoro wspomniałeś o FaceTime, przypuszczam, że ma iPhone’a. W Chinach nie ma dostępnych lokalnych eSIM-ów, więc to warto rozważyć, jeśli ma iPhone’a 14 lub 15. Jej telefon będzie musiał być odblokowany, aby korzystać z czegokolwiek poza T-Mobile.

Na Wi-Fi FaceTime powinno działać w porządku, większość hoteli i restauracji ma darmowe Wi-Fi.

Na odpowiednim planie TMO masz maksymalnie 5GB danych międzynarodowych. Nie jestem pewny, czy to wystarczy dla niej. Jeśli planuje kupić SIM lub eSIM na lokalne dane, musi mieć odblokowany telefon.

Z lokalną kartą SIM (tylko fizyczna SIM w Chinach), będzie potrzebować VPN, by korzystać z Facebooka, Instagrama, WhatsApp, TikToka itd.

Sprawdź, które VPN-y działają najlepiej w Chinach. Lub skonfiguruj własny serwer VPN, korzystając z własnego internetu → dla usług takich jak Netflix, które blokują większość komercyjnych VPN-ów i geofencują usługę na podstawie adresu IP.

Jeśli żona kupiła iPhone’a od TMO, będzie on zablokowany. Sprawdź politykę odblokowania tutaj → https://www.t-mobile.com/responsibility/consumer-info/policies/sim-unlock-policy

Krótko mówiąc, TMO odblokuje telefon tylko jeśli jest w pełni opłacony.

Chiny stają się niemal społeczeństwem bezgotówkowym. Wszystko płaci się przez aplikacje. To będzie większym problemem jej.

To też oznacza, że potrzebny jest lokalny numer, aby móc cokolwiek zrobić z pieniędzmi, ponieważ inne popularne atrakcje turystyczne, sklepy nie akceptują VISA/Mastercard/Amex, tylko WeChat Pay, Alipay i UnionPay. Lokalny numer jest też potrzebny w wielu miejscach, które oferują darmowe Wi-Fi.

Sugeruję kupić używanego iPhone’a 13, który ma fizyczny slot na SIM i obsługuje podwójne eSIM. W mojej opinii to daje jej maksymalną elastyczność.

Byłem w Chinach wiele razy z telefonem T-Mobile. Uważam, że najlepszą opcją jest zakup międzynarodowego planu danych o dużej prędkości, nie kupuj planu dziennego, kup największy dostępny. Zakładam, że będzie tam pracować i będzie mogła to rozliczyć jako wydatek firmowy. Standardowa prędkość roamingu jest bardzo wolna. WiFi w hotelu jest prawie zawsze kiepskie, a wiele aplikacji, których używasz, jest zablokowanych. Jeśli będzie korzystać z roamingu z dużą prędkością, wszystko będzie działać normalnie, jak w domu. Upewnij się tylko, że wyłączysz tło komórkowe i lokalizację w niepotrzebnych aplikacjach, aby oszczędzać dane, bo bardzo szybko zużyje pakiet. Również wyłączam telefon na noc z tych samych powodów.

Czy TMO umożliwia dostęp do usług Google?

Nie byłem w Chinach od około dziesięciu lat. TMO automatycznie kierowało ruch przez VPN. (Miałem dostęp do stron, które normalnie nie działały). Kupowałem wiele pasaży międzynarodowych, bo korzystałem z danych dość szybko. Teraz może być lepiej lub gorzej. Byłem tam tylko przez 3 tygodnie.

Jakiego planu używasz? Zależy od twojego planu, mój Go Plus działa dobrze. Nie trzeba używać VPN. Po prostu nie łącz się z WiFi.

Czy Magenta nie ma tylko 256 kbps?

Nazwa użytkownika w porządku

Zdecydowanie polecam używanie zupełnie innego telefonu i nie włączanie swojego amerykańskiego telefonu w Chinach. Rząd blokuje mnóstwo szpiegowskiego oprogramowania, kiedy byłem tam, używaliśmy starych BlackBerry, aby tego uniknąć.
Co gorsza, większość amerykańskich aplikacji od Google i Meta nie działa tam.
Więc to są tylko rozmowy i wiadomości, chyba że połączysz się z chińską wersją sklepów z aplikacjami.
To inny świat.

Jakiego VPN używasz?

Już nie musisz mieć lokalnego numeru do Alipay, słyszałem to samo o WeChat, ale jeszcze nie próbowałem.

Chociaż Chiny stały się społeczeństwem niemal bezgotówkowym, gdzie około 85% płatności jest dokonywanych telefonem, jest nielegalne, aby firmy odmawiały przyjęcia gotówki. Ostatnio kilka firm zostało ukaranych za odmawianie gotówki. Mimo to, korzystanie z gotówki może być trochę trudne, ale nie niemożliwe i wiele firm działa tak, że można z niej korzystać.

Dane z T-Mobile w Chinach nie są automatycznie kierowane przez VPN. Powód, dla którego masz dostęp do cenzurowanych stron używając zagranicznej karty SIM w Chinach, wynika z tego, jak działa blokada treści. Treści w Chinach są blokowane na podstawie pochodzenia adresu IP, więc jeśli masz chiński adres IP, treści będą zablokowane, niezależnie od tego, gdzie jesteś, ale jeśli masz adres IP spoza Chin, treści nie są blokowane. Kiedy ludzie używają chińskiej karty SIM w krajach poza Chinami, mając chiński adres IP, treści nadal są blokowane.

Jeśli masz telefon spoza Chin z niechińskim połączeniem internetowym, nic nie jest zablokowane. Jeśli masz konto sklepu App Store spoza Chin, jest ono nadal dostępne jakbyś był w kraju, w którym się znajdujesz (możesz potrzebować VPN, jeśli korzystasz z lokalnego internetu, np. Wi-Fi lub lokalnej karty SIM). Nie jestem pewien, kiedy byłeś w Chinach, ale nie miałem żadnych z wymienionych problemów, dopóki używam niechińskiej karty SIM lub VPN. Moje doświadczenia są aktualne i sięgają ponad 15 lat wstecz.

Na razie nie mogą nic blokować, jeśli używasz niechińskiej karty SIM i nie pozwalasz celnikom fizycznie dostać się do twojego telefonu. “Na razie”, ponieważ od lipca wprowadzą oficjalną zasadę, pozwalającą celnikom na zabranie i “przeszukanie” twojego telefonu.

Sad-Firefighter jest smutny, bo jego internet jest wolny..

Tak, nie mam pojęcia, o czym mówią, nie miałem żadnych problemów z moim osobistym iPhone 14 i międzynarodowym pasmem T-Mobile, mogłem korzystać ze wszystkich swoich amerykańskich aplikacji z prędkością 5G. Przełączało się między China Mobile/Telecom/Unicom, działając jak VPN do Dallasa lub Chicago.

Byłem w Szanghaju i Kantonie w latach 2015-17. Pracowałem dla HSBC, nigdy nie próbowałem sprawdzić, co mówił nasz dział IT. Używanie niechińskiego połączenia internetowego przez VPN nie było czymś, co bym próbował.