[Poradnik] Jak skonfigurować serwer VPN WireGuard na Ubuntu
Cześć wszystkim,
Możesz słyszałeś o WireGuard, który staje się de facto kanałem VPN na Linuxie (z jego włączeniem do jądra Linux). Napisałem ten przewodnik dla początkujących i staram się wprowadzić nowe koncepcje/wyjaśnienia po drodze. (Właściwie, podobnie jak większość moich przewodników, zaczyna się od zestawu procedur, które używam jako notatki dla siebie, aby przy ponownym wykonaniu nie musieć wymyślać koła; następnie je modyfikuję, aby (mam nadzieję) były bardziej czytelne dla ludzi).
Mam nadzieję, że będzie to dla was przydatne.
- TorqueWrench
Czy to działa na inne dystrybucje Linuksa? Czy będzie to przydatne dla ludzi z Chin, wiesz.
Dzięki! Od jakiegoś czasu chciałem to zrobić.
Czy mogę zainstalować Linux bez pendrive’a?
Świetny poradnik - bardzo dziękuję!
Zostało dodane w ramach jądra Linux 5.6.
Dziękuję za odpowiedź. Jeśli napotkasz jakiekolwiek problemy, daj mi znać; chętnie pomogę, to stała zasada.
Jeśli masz jakiekolwiek inne uwagi lub sugestie dotyczące ulepszeń, byłbym wdzięczny. Zawsze staram się ulepszać moje przewodniki i pisanie techniczne.
Nie działa od razu po wyjęciu z pudełka, ale to samo dotyczy OpenVPN. Z tego co rozumiem, OpenVPN nadal jest jednym z bardziej potężnych metod do użycia w Chinach, jeśli dodasz do tego dobrą metodę szyfrowania. Nadal możesz dodać warstwę transportową, podobnie jak w przypadku OpenVPN.
Czy to nie ułatwi ustalania konfiguracji w przyszłości, z naciskiem Wireguard na szybsze i łatwiejsze użycie?